Select Page

Psychotherapiepraktijk Karien van de Wouw

Uithoornstraat 9-1 1078 SR Amsterdam

Voor wie

De groep is bedoeld voor jong volwassenen tussen de 21 en 27 jaar oud. Deze leeftijd is een belangrijke periode in je leven, omdat je in deze fase de overgang naar de volwassenheid maakt: je relatie met je ouders wordt herijkt, je leeftijdsgenoten worden belangrijker, je maakt belangrijke keuzes op het gebied van werk en/of opleiding en je probeert je draai daarin vinden, je wordt financieel onafhankelijk, het vinden van een partner is belangrijk en sommigen zullen al een kinderwens hebben. 

Je wordt dus meer dan voorheen teruggeworpen op jezelf en dat kan soms zo heftig zijn, dat sluimerende negatieve gevoelens over jezelf versterkt worden, dat angsten en/of depressieve gevoelens de kop op steken of dat je lichamelijke klachten ontwikkelt waarvoor de huisarts geen verklaring kan vinden. Ook kan het zijn dat ingrijpende gebeurtenissen zoals ziekte, dood, ontslag of conflicten hard aankomen of dat zaken die al een hele tijd spelen, zoals gepest worden, problemen in het gezin van herkomst of het leven in twee culturen je eigen ontwikkeling in de weg zitten en dus om een oplossing vragen.

Waarom groepstherapie

Een geschikte vorm voor de geschetste problematiek is groepspsychotherapie. Juist omdat de problemen zo samenhangen met het feit dat je je minder met het gezin van herkomst en meer met de buitenwereld gaat verbinden, biedt therapie in een groep een groot voordeel, namelijk dat in het contact met de anderen dingen gebeuren die vergelijkbaar zijn met het gewone leven buiten de therapie. Dat kan herkenning en steun opleveren, maar ook meer begrip en acceptatie voor reacties, waarvoor je je liever afsluit.

Hoe werkt het?

Omdat iedereen vanuit zijn eigen ervaringen en levensgeschiedenis reageert ontstaat er een dynamiek in de groep, waardoor je veel van jezelf kunt leren en van anderen. Langzamerhand zul je meer zelfvertrouwen krijgen.

Natuurlijk is er ook ruimte voor onderwerpen die bij de afzonderlijke deelnemers spelen. Dit betekent dat je je voor een langere periode verbindt aan deze therapie. Je neemt deel aan de groep zolang je er baat bij hebt en het dus nodig is. Afscheid nemen doe je in onderling overleg.

Plaats en tijd

Donderdagavond van 19.00-20.30 in de groepspraktijk voor psychotherapie aan het WG Plein 44, 1054 RB Amsterdam.

Co-therapeut

De groepstherapie doe ik samen met mijn collega Ton Meijers. Hij is een ervaren groepstherapeut en supervisor groepstherapie van de NVGP.

Folder

We hebben een folder met meer informatie over de jong volwassenen groep. Als je geïnteresseerd bent, kan ik je een folder toesturen. Mail naar cvandewouw@mac.com en vermeld daarin je naam en adres.